METABOLİZMAYI HIZLANDIRAN BESİNLER NELERDİR?

METABOLİZMAYI HIZLANDIRAN BESİNLER NELERDİR?

Metabolizma hızı, vücudumuzdaki organların çalışması için almamız gereken en az enerji miktarını ifade etmektedir. Kişinin boy, cinsiyet, ağırlık gibi kişisel özelliklerine bağlı olarak metabolizma hızı değişmektedir. Metabolizma hızı yüksek olanlar daha fazla enerji yakabilmektedir. Özellikle kilo verme sürecinde metabolizmada yavaşlama sorunlarıyla karşı karşıya gelinmektedir. Bu dönemde metabolizma hızının yüksek olması büyük avantaj sağlamaktadır. Metabolizma hızını arttıran bazı besinler mevcuttur. Bu besinlere ilave olarak birkaç yaşam değişikliği yapmak da metabolizma hızımıza katkı sağlayacaktır.

 

 

Tarçın

Tarçın kan glikoz seviyesini düzenler. Açlık hissini baskılar. Yağların yakılmasına da katkı sağlar. Bu özellikleriyle metabolizma hızını arttıran etkili bir besin olmaktadır. Suyun içerisine kabuk tarçın ilave ederek veya süte serperek tüketilebilir.

Posalı yiyecekler

Lif içeriği yüksek besinler bağırsak sistemini çalıştırarak metabolizma hızını arttırmaktadır. Sebze ve meyveler kabuklarıyla tüketilebiliyorsa bu şekilde tüketilmelidir. Tam tahıllı ekmekler tercih edilmelidir. İşlenmiş un ve undan yapılmış besinlerden kaçınılmalıdır. Kurubaklagiller sıklıkla tüketilmelidir.

Yoğurt

Yoğurt kalsiyum içeriği ile yağların yakılmasını sağlar. Özellikle ara öğünlerde tüketilen yoğurt başta olmak üzere süt ve ürünleri metabolizmayı arttırarak kilo vermeye yardımcı olur.

Ceviz

Cevizin yağ örüntüsü oldukça iyidir. Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan ceviz metabolizma hızını artırarak yağların yakımını arttırmaktadır. Günlük 2-3 adet ceviz tüketilebilir.

Yeşil çay

Yeşil çay içeriğinde bulunan kateşinler sayesinde yağların yakılmasını sağlar ve metabolizma hızını arttırır. Günlük 1-2 fincan kadar yeşil çay içmek metabolizma hızı için etkilidir.

Kırmızı Acı biber

Kırmızı biber, kapsaisin denilen içermiş olduğu aktif bir madde ile metabolizma hızını arttırıcı etki göstermektedir.

Elma Sirkesi

Sirke metabolizmayı hızlandırır. Yağların yakımına katkı sağlayarak kilo verme sürecini hızlandırır. Sirke tüketilirken dikkat edilmesi gereken nokta, sabah aç karnına tüketilmemesi gerektiğidir. Öğle ve akşam yemeklerindeki salataya ilave edilebilir.

Ananas

Ananasta bulunan “bromelain” denilen enzim içerir. Proteinlerin vücutta kullanımını arttırır. Yıkım olaylarını hızlandırarak metabolizma hızını arttırır.

Su

Su vücudumuzdaki birçok metabolik olay için gereklidir. Aynı zamanda tokluk hissi sağlamaktadır. Metabolizma hızını arttırmak için günlük 2-2,5 litre su içilmelidir.

 

Metabolizma hızını arttırmak için dikkat edilmesi gereken faktörler

·         Azar azar ve sık sık yenilmelidir.

·         Güne kahvaltı ile başlanmalıdır.

·         Mutlaka 3 ana öğün ve en az 2 ara öğün yapılmalıdır.

·         Günlük en az 8-10 bardak su içilmelidir.

·         Posalı yiyecekler sık tüketilmelidir.

·         Fiziksel aktivite yapılmalıdır.

·         Uyku düzenine dikkat edilmelidir.

·         Uyumadan iki saat önce beslenmeye son verilmelidir.

·         Protein kaynakları tüketilmelidir.

·         Gün içinde karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller dengeli biçimde tüketilmelidir.

 

Diyetisyen Gülcan Baysal

Sosyal Medya Platformlarında PAYLAŞ!